inversiones salud mental

El Consell de la Joventut demana més inversions per a les persones joves d’Alacant

El Consell de la Joventut demana més inversions per a les persones joves d’Alacant

El CJA reclama al consistori que s’amplien els assessoraments juvenils amb la creació d’una àrea centrada en psicologia i salut mental amb una partida extraordinària del romanent de tresoreria

El Consell de la Joventut d’Alacant (CJA) reclama més inversions per a la joventut alacantina, un sector demogràfic compost per més de 72.000 persones joves a la ciutat que “sobreviuen en condicions precàries i davant unes condicions d’incertesa que deriven, en molts casos, en problemes i malalties de salut mental”, segons apunta Àlvar López de Medina des de la presidència d’aquest òrgan.

Per això, davant l’anunci de l’Ajuntament d’Alacant de realitzar la seua primera modificació pressupostària de 2022 per a “el finançament de múltiples projectes de transformació urbana” de tres programes d’actuació, amb valor de 7,2 milions d’euros que eixiran dels romanents de tresoreria municipal; el CJA demana que també “es mire per les persones joves i el seu benestar” i facen ús de part dels seus 49,3 milions per a invertir en aquest sector demogràfic.

En aquest sentit, des del CJA sol·liciten que l’Ajuntament augmente “també de manera extraordinària” les partides pressupostàries i econòmiques destinades a les persones joves de la ciutat per a la creació, licitació i posada en marxa d’un servei d’assessoria d’atenció psicològica i salut mental, que se sume a les quatre ja existents en la regidoria de Joventut, dirigida a la ciutadania d’entre 12 i 30 anys.

“És necessari que des de les institucions es mire per la gent jove, les seues mancances, interessos i necessitats. La salut mental està en joc i aquests anys de pandèmia ho han demostrat. Necessitem mesures i actuacions que permeten atendre aquest tipus de malalties i ajuden a previndre altres conductes com les autolesions i els suïcidis”, ha manifestat López de Medina, que ha apuntat que “igual que existeixen altres assessories gratuïtes com a assessorament en matèria de salut sexual o de trastorns de les conductes alimentàries gestionades i ateses per bons professionals, les joves alacantines necessitem ajuda i assessorament quant a la nostra salut mental, sobretot, quant al coneixement de recursos, tècniques i en la derivació de casos oportuns a altres serveis públics”. 

El CJA ja va alertar que en els últims anys, arran de la pandèmia, els intents de suïcidis i autolesions s’ha incrementat en un 250% entre la població jove, a més que en l’àmbit nacional un 55% d’aquestes persones han assegurat patir una malaltia relacionada amb la salut mental. Si aquestes xifres es prenen i extrapolen a la ciutat d’Alacant, 39.600 joves patirien aquest tipus de malalties, “una quantitat que no se soluciona amb les 15 o 20 hores setmanals d’assessoria que actualment s’ofereix en els serveis existents”.

Així mateix, des del CJA incideixen en l’augment del personal d’aquestes assessories que, segons el plec de licitació, l’assessoria laboral compta amb 20 hores de servei setmanal, mentre que l’assessoria de sexualitat i psicoafectivitat i la de trastorns de la conducta alimentària i concepte adolescent amb 15 hores setmanals, per a enfront de les més de 72.000 persones joves de la ciutat. Una petició que es va comentar va tractar durant la Comissió Interdepartamental de Joventut, celebrada fa unes setmanes, en les quals fonts municipals van informar que en 2023 s’incrementarà el pressupost per a una ampliació dels serveis.

No obstant això, des del CJA reclamen “solucions ja per a aquests serveis, a més que no podem esperar a l’any que ve per a la creació d’una nova assessoria de salut mental veient les elevades xifres en salut mental que veiem al nostre voltant. És urgent que es faça una inversió en joventut de hui i en la qual està per arribar, no se’ns pot deixar a la cua ni en l’oblit, ja que som present i futur”.

La joventut, una vegada més de costat

En un altre comunicat llançat pel Consistori s’explica que “l’esforç” del mateix se centra a mantindre “importants programes d’ajudes econòmiques directes” a empresaris i empreses, també “en particular a dos dels sectors més castigats per la pandèmia com el comerç i l’hostaleria”. Unes ajudes necessàries per a la recuperació de la ciutat però que, segons la presidència del CJA, “una vegada més deixen de costat a les persones joves de les polítiques, les decisions i les qüestions municipals”.