Salud mental taller con María Mas

El CJA alerta: “La pitjor pandèmia és la de la salut mental i no li estem parant atenció”

El màxim organisme de l’associacionisme a Alacant va arrancar la seua Setmana Jove amb un taller sobre salut mental amb la psicòloga i sexòloga María Mas

La psicòloga va assenyalar que un 46% de les persones joves tenen menys motivació a causa de les “dificultats per a crear un projecte de vida i no trobar treball”

Espanya ha incrementat en els últims dos anys els casos de suïcidis i agressions en persones joves en un 250% i el 14% té pensaments suïcides, “tot això sent víctimes d’un sistema que els té desesperançats”. Així ho va exposar ahir la psicòloga i sexòloga María Mas en un taller sobre salut mental que va donar el tret d’eixida a la Setmana Jove 2021 del Consell de la Joventut d’Alacant, on va incidir en què “la majoria de trastorns que patim són resultat de la societat que vivim”.

“La pitjor pandèmia és la de la salut mental i no li estem parant atenció”, va lamentar la psicòloga davant l’anunci de l’augment de casos de malalties mentals en persones joves que, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, s’estima que entre un 10 i un 20% de persones d’aquest sector poblacional pateix algun tipus d’afecció. “El pitjor de tot”, segons Mas, és que “les persones de l’entorn no estan preparades per a ajudar” a causa del tabú “que ha suposat” aquest tema en els mitjans i en la societat en general en els últims anys, encara que “ara es comença a visibilitzar i a conscienciar”.

I és que la covid-19 també ha fet estralls en les persones joves, perquè han augmentat els casos d’ansietat i depressió per diferents motius. “Un 46% de la població jove té menys motivació, ja que no veuen eixida a aquesta pandèmia, troben dificultats per a crear un projecte de vida, se senten en aïllament, no veuen un futur òptim o no veuen canvis, com pot ser trobar un treball”, va apuntar Mas. “Ens diuen la generació de cristall, però no s’adonen de les crisis (2008 i 2020) que estem vivint i patint”, va ressaltar davant el públic assistent.

A més, “el 55% dels joves han patit o pateixen alteracions en la seua salut mental”, una xifra que ve acompanyada de l’ajuda dels professionals d’aquest àmbit, perquè “un 73% de la població jove ha necessitat ajuda mentre que un 40% encara no l’ha demanada”, va indicar la psicòloga durant la xarrada.

Així mateix, la psicòloga va posar l’accent en l’adolescència, “una etapa repleta de canvis”, a escala física, psíquica, emocional o familiar, “i molt poc acompanyada”. Uns fets als quals se suma l’augment de l’addicció a les pantalles, un “trastorn neuroquímic” que pateix gran part de la població d’aquest rang d’edat i que ha desembocat també en “un gran increment preocupant de persones joves addictes al joc, com les escurabutxaques, les apostes d’esports o les sales de joc”, va denunciar Mas.

La jornada, que va comptar amb el patrocini de l’IVAJ i la regidoria de Joventut – Centre 14 de l’Ajuntament d’Alacant, va continuar amb un taller de tècniques per a calmar l’ansietat i amb una explicació dels diferents recursos “econòmics i gratuïts als quals la joventut pot tindre accés per a cuidar la seua salut mental, ja que no hi ha salut sense aquesta”, va concloure María Mas.