El CJA i Literates. asseguren que les xarxes socials ajuden a fomentar la lectura entre les persones joves
Les dues entitats van celebrar un col·loqui amb motiu del Dia del Llibre en el qual van destacar les noves eines per a incentivar el coneixement d’autors i lectures
“Existeix una concepció adulcentrista de que les persones joves no llegim”, van assegurar Claudia Muñoz i Marina Pérez, representants del Consell de la Joventut d’Alacant (CJA) i la plataforma Literates., respectivament, el passat cap de setmana durant la celebració d’un col·loqui sobre hàbits lectors en persones joves que van celebrar amb motiu del Dia del Llibre, on el punt discordant va arribar en incidir en l’ús de les xarxes socials com a “eines per a connectar amb la literatura”.
Amb un públic dividit en aquesta opinió, en la qual, una part defensa el “paper negatiu de les xarxes socials” a les quals les persones joves dediquen “moltes hores i no es dediquen a llegir ja que lleven hores de lectura”, totes dues moderadores al costat de les assistents més joves van exposar que l’ús de les mateixes “són eines que permeten connectar als lectors amb els autors”.
Pérez va confessar davant el públic el seu procés de “connexió” amb cada títol que llig. “Vaig a la llibreria i cerque el meu llibre. Per a mi això és una cerca que té recompensa ja que arribe a casa, encenc encens i em pose al sol a llegir”. Encara que aquesta cerca també la fa mitjançant les noves tecnologies, perquè “hi ha ocasions en les quals patisc incertesa de lectora i em decante per obrir YouTube o Instagram i veure ressenyes que m’activen com a lectora a l’hora de descobrir nous títols”.
Un fet que també va donar suport a l’escriptora alacantina Andrea Aguirre, convidada a la jornada per a presentar la seua trilogia El mundo de la Diosa i que va comptar la seua pròpia vivència com a autora: “em vaig obrir un Instagram i va ser la millor decisió que vaig prendre perquè, a més de promocionar els meus llibres, faig ressenyes d’altres llibres”, una acció que li ha “impulsat bastant a conèixer gent”.
“Em passe set hores pegada al mòbil mirant Instagram per a veure què fan altres comptes de bookstagramers, comentant, creant comunitat i he arribat a fer col·laboracions en les quals contacte i oferisc els meus llibres perquè també facen ressenyes i puguen arribar a persones interessades en aquesta temàtica fantàstica”, va detallar l’autora.
Encara així, l’altra part del públic va recalcar que “el millor mitjà que hi ha és el boca a boca” per a recomanar lectures, sense tenir en compte la connexió de les xarxes amb els joves que van mostrar resultats visibles com va exposar una altra de les assistents al col·loqui, que va assegurar tenir “totes les obres” d’un autor que va descobrir en les xarxes socials, les quals “m’ajuden a llegir nous autors, veure títols i les ressenyes han ajudat a conèixer llibres i autors referents que han connectat amb mi”.
Amb un debat que va comptar amb opinions diverses, Pérez va recalcar que “la literatura crea ponts i espais, tot és positiu i és igual com arribes, però llig”.