Becas MEC

Beques MEC per a estudis d’FP, Batxillerat i Universitat: obert el termini per al curs 2022-2023

Beques MEC per a estudis d’FP, Batxillerat i Universitat: obert el termini per al curs 2022-2023

Aquestes ajudes per a complir i realitzar estudis compten amb un nou termini de sol·licitud que arranca el 30 de març per al pròxim curs

La major part d’estudiants de centres educatius a Espanya estan acostumades a presentar la sol·licitud de les beques MEC una vegada començat el curs acadèmic. No obstant això, en aquesta nova convocatòria, el termini de sol·licituds s’ha avançat al 30 de març perquè l’estudiantat tinga una resposta prèvia a l’arrancada dels seus estudis.

Les beques MEC per al pròxim curs 2022-2023 del Ministeri d’Educació i Formació Professional són una ajuda econòmica que s’atorga cada any. Tenen com a objectiu que l’estudiantat puga complir i realitzar els seus estudis de Formació Professional, Batxillerat, Ensenyaments Artístics, Idiomes i Universitat, a través de títols de grau o màster.

D’aquesta manera, la incògnita que moltes hem patit sobre si tindré beca o no i si podré fer front econòmicament als estudis desapareix abans, fins i tot, de matricular-nos en el nou curs.

També, tenim el dubte de si començar un nou grau superior, un màster o continuar cursant els pròxims anys d’un grau universitari. Des del Ministeri insisteixen a sol·licitar aquesta beca abans del 12 de maig, “encara que no sàpies encara què estudiaràs, i fins i tot encara que no sàpies amb seguretat si estudiaràs o no. Posa els estudis que consideres més probables, i cap a setembre podràs canviar-los”.

Únic termini de sol·licitud: fins al 12 de maig

Les beques MEC compten amb un termini únic que arranca el 30 de març i finalitza el 12 de maig de 2022. Així mateix, es preveu, segons el calendari del Ministeri, comunicar els resultats d’aquestes ajudes durant el mes d’agost, en les setmanes prèvies a la matriculació.

La sol·licitud de les beques MEC només pot fer-se en aquest període a través de la Seu Electrònica del Ministeri d’Educació. En aquesta plataforma, a més, es detalla com s’han de signar els documents per part de la persona beneficiària o, en cas de ser menor d’edat, del seu tutor legal.

Una vegada tramitada i enviada correctament, l’ajuda es podrà consultar l’estat de l’apartat ‘Els meus expedients’ de la plataforma web del Ministeri o acudir a la unitat de beques del seu centre educatiu. En la mateixa pàgina se situa l’apartat ‘Les meues notificacions’ al qual es pot accedir per a comprovar si la sol·licitud ha sigut acceptada. Aquest avís és provisional i requerirà una confirmació posterior.

Requisits per a optar a les beques MEC

Els requisits per a optar a aquestes ajudes tenen dos components condicionants, acadèmics i econòmics. Aquests es recullen en el Reial decret 1721/2007 i estan fixats en el Reial decret 154/2022 del 22 de febrer.

Quant als requisits per a l’obtenció d’aquestes ajudes, el Ministeri explica que s’ha reduït la qualificació requerida. Per a estudis universitaris, aquesta convocatòria bastarà amb cinc punts i no set. En Batxillerat i Formació Professional serà necessari no repetir curs i aprovar totes les assignatures a excepció d’una.

D’altra banda, en el cas dels segons, es té en compte el nivell econòmic de la unitat familiar obtingut en 2021. Per a això, es valora la renda obtinguda i altres elements relacionats amb el patrimoni: els rendiments del capital, els guanys patrimonials o els immobles en propietat.

Estudis universitaris

L’estudiantat de títols de grau i màster universitari podrà sol·licitar aquesta beca. A més, s’inclouen aquests estudis impartits en centres universitaris de la Defensa i de la Guàrdia Civil. Així com crèdits complementaris o complements de formació per a accedir o obtindre el títol de màster o grau.

L’ajuda contempla el curs d’accés a la universitat per a majors de 25 anys, impartit per universitats públiques.

Nivells no universitaris

Quant als estudis no universitaris, aquestes ajudes beneficien també a l’estudiantat de Batxillerat, cursos d’accés i preparació per a proves d’accés a la Formació Professional i cursos de formació específics (en centres públics i privats concertats). A més de Formació Professional de grau bàsic, mitjà i superior.

Així mateix, les beques MEC s’amplien als nivells professionals i superiors d’ensenyaments artístics i idiomes a les Escoles Oficials (inclosa la modalitat a distància). També es recullen els ensenyaments esportius i estudis religiosos superiors.