El CJA reivindica “polítiques de joventut reals” i la inclusió de la població jove en el desenvolupament de la ciutat

El Consell de la Joventut d’Alacant reivindica “polítiques de joventut reals” i la inclusió de la població jove en el desenvolupament de la ciutat

La presidència del CJA, Àlvar López de Medina, ha manifestat que aquest organisme “porta 30 anys vetlant per les necessitats i interessos de les persones joves” i és hora que l’Administració establisca polítiques, en clau de diàleg i escolta, que atenguen les demandes i necessitats de les més de 72.000 joves de la ciutat
El màxim organisme de l’associacionisme juvenil de la ciutat ha fet una crida a la població jove d’Alacant per a acabar amb les agressions per submissió química i ha reclamat al Consistori que aposte pel foment de l’oci alternatiu per a acabar amb aquests comportaments “covards i deplorables”

“La joventut torna a estar un any més present a la nostra ciutat”, així ha arrancat la seua intervenció la presidència del Consell de la Joventut d’Alacant (CJA), Àlvar López de Medina, durant la commemoració de l’acte institucional del Dia Internacional de la Joventut que, per segon any consecutiu, celebra l’Ajuntament d’Alacant. “Un any després continuem mostrant la importància de l’associacionisme juvenil i del voluntariat en una ciutat que roman en procés de recuperació”, ha manifestat.

La jornada ha tingut lloc en el Saló Blau del Consistori alacantí i ha reunit representants polítics com l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala; l’edil de Joventut, María Conejero; i altres membres de la corporació municipal, així com a representants del Centre Juvenil Tucumán 7 i JOVEMPA, els qui, igual que el CJA, també celebren el seu 30 aniversari en aquest 2022; a més de representants de l’IVAJ i de la Universitat d’Alacant, membres de la Comissió Permanent del Consell de la Joventut i de la Comissió Interdepartamental de Joventut.

“Hui és un dia de celebració de tots i cadascun dels èxits que anem aconseguint, però també de reivindicació d’aquells que s’han quedat arrere, paralitzats, cancel·lats o encara sense passar per les mans de l’Administració”, ha sentenciat López de Medina. I és que en aquest 2022, qualificat com a Any Europeu de la Joventut, “veiem com les Administracions i els diferents governs s’han posat les piles” amb l’execució de mesures “que ajuden a recuperar part de les oportunitats que vam perdre amb l’arribada, i la trista persistència, de dues crisis econòmiques de les quals la joventut va ser la seua principal afectada”.

Per això, la presidència del CJA ha reivindicat a l’Ajuntament d’Alacant l’elaboració de “polítiques de joventut reals que tinguen presents les autèntiques necessitats i demandes d’aquest sector demogràfic”, el qual representa més d’un 20% de la població total del municipi. Unes polítiques que, reclama, “han de comptar amb el diàleg i la transversalitat” amb la finalitat de crear “un present que esmorteïsca, millore i amplie el futur de totes les persones joves que estan per arribar”.

En aquest sentit, el màxim organisme de l’associacionisme juvenil de la ciutat ha incidit en què tots els grups polítics del municipi “han de confiar i tendir la mà a la joventut, així com al CJA igual que fan el Govern d’Espanya i la Generalitat Valenciana amb els seus respectius consells, per a aconseguir una gestió referent a la nostra província”; perquè quan s’escolta la joventut sorgeixen bones idees i iniciatives, com el “actual i ja assentat Bono 4/30, que va sorgir durant la celebració d’un diàleg estructurat organitzat pel CJA”.

Així és com el CJA planteja “l’Alacant que volem i, abans de res, l’Alacant que portem reclamant des de fa 30 anys a través de la veu de les entitats que donen forma al CJA”; ja que una ciutat que “encara roman en procés de recuperació, després d’una pandèmia que va parar les nostres vides, però els nostres projectes ni la nostra il·lusió” resulta “imprescindible i necessari fomentar el canvi social i la inclusió de les persones joves en el desenvolupament social, econòmic, cultural i participatiu d’una ciutat com Alacant”.

Durant el seu discurs, la presidència del CJA també ha aprofitat per a felicitar a Tucumán 7 i a JOVEMPA pel seu 30 aniversari, als qui ha qualificat de “imprescindibles” per les seues tres dècades al servei de la joventut, “un sector demogràfic que ha liderat els principals canvis socials en multitud de ciutats i països, som present i som futur.

La joventut serà la clau que òbriga les portes del Centre 14

El Consell de la Joventut d’Alacant (CJA) també ha manifestat durant l’acte commemoratiu del Dia Internacional de la Joventut el seu interés per reobrir les portes del Centre 14, després de la recent eixida a licitació de les obres d’ampliació que porten quasi una dècada paralitzades. “Un desbloqueig que amb esforç, reivindicacions i acords entre les diferents Administracions ha sigut possible perquè les joves alacantines recuperem la nostra casa”, ha apuntat la presidència del CJA.

“Després d’una dècada en la més absoluta foscor de l’abandó, aquest emblemàtic palau tornarà a veure la llum l’any vinent”, ha incidit López de Medina, qui ha afegit que espera, en el mateix to de la campanya de visibilització duta a terme per la regidoria, que “la joventut continue sent clau per a obrir, en un futur molt pròxim les seues portes”.

La joventut ha d’acabar amb la submissió química

Un altre dels temes que el CJA ha posat sobre la taula són els recents casos de submissió química, “que afecten especialment les persones joves”, ha remarcat López de Medina, qui ha assenyalat a la joventut com a principal responsable de frenar aquestes “agressions sexistes”.

“La joventut és clau en l’avanç del moviment feminista i no podem permetre que el pànic causat per uns quants homes amb por als drets i a la dignitat de les dones provoque escenaris de més por en la nit”, ha denunciat la presidència del CJA en relació amb l’increment de denúncies per aquesta mena de situacions. “Com afirmen les nostres companyes ‘La nit és nostra’ i de nosaltres és també responsabilitat parar aquests atacs, abusos i agressions”.

Així mateix, López de Medina ha recordat que la joventut, i la societat en general, “no ha de mirar a un altre costat quan veiem amenaces d’agressions, ni tampoc ignorar les bromes amb aquest tema tan seriós i preocupant”, a més de “assumir que totes les vides són dignes, respectables i subjectes de drets”.

Com a possible solució a aquesta problemàtica, el CJA ha llançat als responsables polítics “apostar per una nova cultura basada en l’oci alternatiu a través del foment d’espais de reunió, d’oci saludable, allunyat de l’alcohol i altres substàncies”, al costat de que facen partícips i impliquen les persones joves per a “posar fi a les agressions i la violència masclista”.

Sobre el Consell de la Joventut d’Alacant

El Consell de la Joventut d’Alacant (CJA) és un organisme independent encarregat de dinamitzar i coordinar l’associacionisme juvenil de la ciutat d’Alacant, amb reconeixement legal en la Llei 15/2017 de Polítiques Integrals de la Joventut de la Generalitat Valenciana.

Entre les seues funcions destaquen l’impuls de la participació de la joventut en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural de la ciutat, la col·laboració en els organismes consultius de caràcter públic que s’establisquen per a l’estudi de la problemàtica juvenil, així com el foment de l’associacionisme, a més d’assessorament, de les persones joves perquè emprenguen en grup la solució de les qüestions que els afecten.